İki Kulak Bir Dil, Francis Bacon

Dün periyodik ilaçlarımı yazdırmak için Sağlık Ocağına yürürken düşünüyordum. Herhalde o kadar filozoftan alıntı yaparken ucu biraz da bana değmiş, ‘’ Yahu ” dedim. ” Doğarken kimse fikrimizi sormaz nüfus kağıdına İslam yazarlar, ölünce sadece seni tanıyanlara değil o sırada camiden çıkan ve cenaze namazına cemaat olan herkese 3 defa sorarlar ” Meftanın hayatında iyi bir müslüman olduğuna şahadet edermisiniz?” diye. Tanıyan Tanımayan herkes şahadet eder ve bize de bir tarafı tartışmalı diğer tarafı yalan iki beyanın arasını doldurmak kalır. Buna da hayat denilir.

Eski tabirle Nüfus Kağıtları yeni tabirle Kimlik Belgelerini arka yüzünü bir inceleyin. Hiç bir işe yaramayan dünya kadar bilgi vardır ancak hayat kurtarmak için çok önemli olan kan grubu boştur. Medeni durum ise çok önemlidir. Evlenirsin yeni kimlik verirler, boşanırsın yeni kimlik, tekrar evlenirsin haydi bir kimlik daha. Sanki dünya senin sünnetlinle uğraşıyor.

Hayatı yaşamaya başlarsın. İlk günden itibaren ailen seni yönetmeye başlar onların doğrularıyla ve kızsan ablanın veya erkeksen ağbinin giysileri ile büyürsün.

Okula başlayınca herkes sizin sınıfın 1. si olmanızı ister. Aileniz kendilerinin sahip olduğu kısıtlı bilgileri, hırsları,kıskançlıkları,hasedlikleri ve bugüne kadar yaşadıkları başarısızlıkları sizin büyük adam olarak çözmenizi beklerler.

Goethe ” Kıskançlıkla kuruntunun gözleri son derece keskindir.” demiştir ama onlar bu değerli adamı tanımazlar.

”Hased, insanların duyguları içinde en can sıkıcı ve devamlı olanıdır.’’ diyen de (22 Ocak 1561 – 9 Nisan 1626) tarihleri arasında yaşamış  bir İngiliz filozof, devlet adamı, bilim adamı, hukukçu ve yazar olan
Francis Bacon,  dur. Ancak onun ne dediğini de hiç sallamazlar. Bu yapıdaki insanlara örnek vermek gerekirse ” Süper Loto bana çıkmazsa kimseye çıkmasın devretsin” diyen kafalar örnek olarak gösterilebilir.

Bilim onlar için hiç önemli değildir. Önemli olan zengin olup köşeyi dönmektir.

Schopenbauer ” Dünyanın en yoksul insanı, paradan başka hiçbir şeyi olmayandır” demiş ama ne gam.

Bu kafa yapısı ile büyüyen, başarılı insanları hiç önemsemeyen ’ Onların da iki eli bir başı var bizim ‘de” diyen insanların çocukları büyüyünce nasıl bir insan olur sizce?

Sizin gibi, benim gibi hep konuşup hiç dinlemeyen. aka boka övünen, ağızlarından mutluluk lafını düşürmeyen insanlar olurlar.

Ancak ”Bir çok kimse, kendilerinde bulunduğu halde, başkalarında ki övünme ve gururu sevmezler” diyen Benjamin Franklin’i doğrulayan davranışlar içindedir.

” Çok dinlememiz, az konuşmamız için iki kulağımız ve bir dilimiz vardır.” diyen  Diogenes’e ” hadi canım sen de diyebilecek kalite ve kapasite içindeki bu insanlar ” Herşeyden önce iyi olalım, ondan sonra mutlu oluruz” diyen  J.J.Rousseau nun temennisinin de mutlu tarafını alıp iyi tarafını es geçerler.

Sonra ?

Camiden çıkanlar ” İyi bir müslüman olduğuna şahadet ederiz ” derler.

THE END

Yorum yapın