Mitomanik Hastalar

Bu günkü konumuz sağlık

Konumuz mitomanik hastalar.emin kemal özer

Mitomanik hastalar, suçunun üstünü örtmeye çalıştıkça yalan söyler ve bir süre sonra ürettikleri yalanlara kendileri de inanmaya başlar.

Zamanla vicdanlarından uzaklaşan mitomanlar, gerçek bir varlık elde edebilmek için sürekli yalan söylemeye devam ederler.

Suçluluk psikolojisiyle kişinin kendi suçunu örtbas etmeye çalışmasına mutlaka rastlamışsınızdır.

Bu durum tıp literatüründe “Mitomani”  yani yalan söyleme alışkanlığı olarak biliniyor.

Mitomanlar, bir çıkar elde etmek ya da ilgi çekmek için de yalan söylemeye devam eder. Bu hastalıklı kişiler, bir makamı elde edebilmek için de yalan söylemekten kaçınmaz ve bu durum hayatlarının rutini haline gelir. Söyledikleri yalanların ortaya çıkması halinde ise herhangi bir suçluluk psikolojisine girmez.

Uzman psikolojik danışmanlar  mitomani hastalıklı kişiler için yalan söylemenin çok olağan olduğunu ve vicdan mekanizmalarının devre dışı kaldığını ifade ederek, bu tip insanların halk dilinde ‘profesyonel yalancı’ olarak adlandırıldığını belirtiyorlar.

 Bu tip kişiler için bulundukları bir ortamda ilgisi ve bilgisi olmadığı halde sessizce oturmak çok  zordur. ‘Herkes konuşurken sen niye konuşmuyorsun’ düşüncesiyle konuşmaya çalışır ve yalanlarla, abartılarla konuşmaya dâhil olur.

Mitomanlar, gerçek manada mutlu olamadıkları gibi  tedavi için de başvurmazlar.

Çünkü yalan söylemek onlar için normal bir şeydir. Vicdan mekanizmaları oluşmadığı için pişmanlık duymazlar. Eğer vicdan azabı duyuyorlarsa o kişiler mitomanik hasta değildir.

Çevrenize bir bakın.Akrabalarınıza, arkadaşlarınıza veya gündemde olan bazı kişilere

Aman allahım bunlar ne kadar da çokmuş diyeceksiniz

 

Yorum yapın