Hayvanlarda Gebelik,Aslan Nesli, Konfüçyus

1- 2 gün önce  kanallar arası zapping yaparken Nat Geo Wild  de çok değişik bir programın sonuna denk geldim.

Ben o kanalı pek severim ve oldukça da sık izlerim. Hangi dinde hangi tanımla değerlendirilirse değerlendirilsin ortak lisan olarak yaratıcı olarak ifade edilen o büyük gücü ben genellikle hayvan yaşamlarında görmekten ve onların yalansız ve yapmacıksız hayat mücadelesini izlemekten büyük heyecan duyarım.

Şöyle bir düşünün dünya üzerindeki yüzmilyonlarca değişik canlı ekolojik bir denge içinde  yaratılmış ve her birisi bir başkası tarafından yenme riski ile karşı karşıya.

Eğer sayıları doğal sonuçlar nedeni ile artar veya azalırsa doğanın dengesi bozuluyor.konfucyus 2

O günkü programda benim  , kimse yanlış anlamasın amacım hayvanların seks hayatını izlemek ve incelemek değil, dikkatimi çeken diziyi anlatan kişinin azgınlık durumunda günde en az 50 kere, 3 günde 200 kere birleşme yapan aslanların hayvanların arasında en sık çiftleşen hayvan sırasında ikinci olduğu idi.

Anlattıkları arasında en çok ilgimi çeken aslanların hamileliğinin 3 ay civarında olması idi.

Eğer onlar ile ilgili kısa bir bilgi vermek gerekirse;

Aslanlar çiftleşmeden 108 gün sonra 3-4 (bazan altı) yavru doğurur. 3  yaşına kadar korunarak yetiştirilirler. Üç yaşını dolduran erkek yavruların yeleleri çıkmaya başlar, yedi yaşında olgunlaşırlar. Erkeği 250 kg, dişisi 150 kg ağırlıkta olup ömrü  25-30 senedir.

Bundan yaklaşık bir ay önce bir dişi aslanın 8 yavrusunu , sürüdekii erkek aslanların onları yemelerini önlemek için , tek başına çocukları ile yaptığı yaşam mücadelesini izlemiş ve çok etkilenmiştim.

Benim anladığım kadarı ile yaratıcı, bu yaşam süresini insanlar da dahil olmak üzere belirli bir denge içinde belirliyor .  Örnek olarak aslanla başladığım için devam edeyim.

Diyorki ” Ey aslan nesli yılda 3-4 defa doğur 3 ile 8 arası yavru yap ve onların hayatlarını elinden geldiğince koru ve neslini devam ettir.”

O zaman diğer hayvanları da bir gözden geçireyim dedim. Çok ilginç sonuçlar çıktı. Önemli gördüğüm grupları aşağıda veriyorum.

Hayvanlarda Gebelik Süreleri (Gün)

Bu konuda gruplama yaparsak durum aşağıdaki gibi

1. Grup
Asya Fili: 616 : Sperm Balinası: 530 : Siyah Gergedan: 450
2. Grup
Zürafa: 435, Deve : 390 , Zebra: 375 , Eşek: 365
3. Grup
 İnsan: 266 :  Goril: 257:  245: Kutup Ayısı:  241: Şempanze: 240:  Siyah Ayı:  220
4. Grup
Aslan : 108 : Kaplan: 107 : Leopar: 94: Puma: 90:
5. Grup
Vahşi Kurt: 65 : Ev Kedisi: 64 : Ev Köpeği: 61

 

Bu tabloya bakınca dünya dengesi açısından önemli gördüğüm gruplar ile ilgili ben anladığımı söyleyeyim.

1. ve 2. Grupların hamilelik süresinin çok uzun sürmesi doğal dengeler olarak önemli . Çünkü bu gruplarda hamilelik kısalırsa sayıları artan bu gruplardaki hayvanların diğer canlıların hakkından pay alması sonucunu doğurur.

4 . Gruptaki hayvanların hamilelik sürelerinin kısa oluşu nesillerinin ortadan kalkmaması için, muhtemelen, yaradan tarafından planlanmıştır.

5. Grup ise muhtemelen doğada çok fazla olması istenmeyen canlıları avlaması nedeni ile kısa bir hamilelik dönemi takdir edilen canlılardır.

Tabii ki hepiniz eminim artık 3. Gruba gel diyorsunuz.

Bu grup  ise görüldüğü gibi Ayı, Maymun ve İnsandan ibarettir.

Hepsinin de benzerliği istediği zaman ayakları üzerinde durmasıdır. Bunun yanısıra hepsinin evriminde insana benzer davranışlarda bulunmasıdır.

Bu satırları okuyanların şimdi sen bize maymun mu diyorsun diye saydırdığını duyar gibiyim. Valla istediğinizi söyleyebilirsiniz

” Karanlığa küfredeceğine bir mum yak “

demiş Konfüçyus.
Aylardır yaşadığımız olaylar nedeni ile aptal yerine konduğunuzu hiç düşünmüyormusunuz.
Bloğumun başında sık çiftleşen hayvanlar arasında aslanların 2. olduğunu söylemiştim.
İlk sırayı alan ise insana çok benzeyen bir maymun cinsi imiş. Latince ismini öğrenmek isteyen internete girebilir.
Çocuk için bas gaza bas gaza diyenlere saygı ile duyururum.

 

 

 

Yorum yapın